Punkia politiikkaan ja yrittäjille sosiaaliturva

Screen Shot 2019-01-31 at 18.11.25.png

Eilinen päivä oli erityinen, sillä olin mukana panelistina Punkkia politiikkaan -tapahtumassa, joka järjestettiin Kalliolan Setlementtitalolla. Muita panelisteja olivat kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.), erityisavustaja Antti Siika-Aho (TEM, kesk.), rap-artisti Mercedes Bentso ja entinen kunnallisvaltuutettu Tumppi Varonen.

Tilaisuuden tallenteen voit katsoa täältä

Illan aikana käsiteltiin monia eri aiheita liittyen sosiaaliturvaan. Itse olen saanut monessa kohtaa elämäni eri vaiheissa valtiolta tukea: olen ollut mm. opiskelija ja äitiyslomalla. Mieheni on ollut työttömänä ja liikekumppanini on saanut starttirahaa. Olen kiitollinen kaikista niistä tuista, mitä olen eri elämäni vaiheissa saanut kokea. En olisi varmasti tässä, missä olen nyt ilman Suomen tarjoamaa tukea.

Yksi aiheista, mikä on itselleni erittäin tärkeä liittyy yrittäjyyteen. Kun kymmenen vuotta sitten lähdin yrittäjäksi, hyppäsin tuntemattomaan. Ja tiesin, että tämän polun valitessani minulla ei olisi samanlaista turvaverkkoa kuin normi työntekijällä. Yrittäjänä tilanne on sosiaaliturvan osalta huomattavasti heikompi. Kuka esimerkiksi pitää yksityisyrittäjän firman pystyssä jos tulee vakava sairastuminen? Kuka auttaa, jos kauppa ei käy. Tilanne voi olla toivoton ja yrittäjä kokea olevansa täysin yksin.

Yrittäjien sosiaaliturva onkin yksi keskeinen asia, jonka eteen teen töitä. Aihe on myös yksi Liike Nytin nettiparlamentin tärkeimmäksi aiheeksi nostettu teema yrittäjien keskuudessa. 27% Liike Nytin nettikyselyyn vastanneista äänesti sen puolesta, että Liikkeen tulisi ajaa tätä asiaa. Vastaajien kokonaismäärä oli 820 ja tutkimus toteutettiin 12/2018.

Kalliolan Setlementtitalo , Kuvassa vasemmalta oikealle Antti Karjalainen, Mercedes Bentso (Linda-Maria Roine), Pekka Haavisto, Terhi Leiniö, Tumppi Varonen, Helene Auramo, Antti Siika-Aho ja Kärtsy Hatakka

Kalliolan Setlementtitalo, Kuvassa vasemmalta oikealle Antti Karjalainen, Mercedes Bentso (Linda-Maria Roine), Pekka Haavisto, Terhi Leiniö, Tumppi Varonen, Helene Auramo, Antti Siika-Aho ja Kärtsy Hatakka