Yrittäjille sosiaaliturva!

Yksi syy, miksi näen Liike Nytin olevan itselleni juuri oikea poliittinen liike on se, että Liike Nyt ajaa yrittäjien parempaa asemaa Suomessa. Meillä on ehdokkaita jo yli 100 eduskuntavaaleihin, jotka pidetään 14.4.2019. Joukosta löytyy useita yrittäjiä, kuten allekirjoittanut. Olen onnekas siinä mielessä, että olen saanut kokea monen yrityksen alkutaipaleet ja sanoisin, että tiedän ja tunnen melkoisen hyvin yrittäjien huolet ja haasteet. Ja haluan nyt omalla toimillani auttaa yrittäjiä myös politiikan saralla.

Liike Nyt kysyi nettiparlamentilta joulukuussa 2018, miten yrittäjien asemaa ja mahdollisuuksia täytyy parantaa tulevaisuudessa. Kysely kartoitti vastaajien huolia ja ajatuksia yrittämiseen liittyen.

Kyselyyn vastasi 820 henkilöä ja kolme teemaa nostivat päätään yli muiden. Vastaajat toivoivat eniten parannusta seuraaviin teemoihin: yrittäjien sosiaaliturva (27 % äänistä), yrittäjien uuden alun helpottaminen (18 % äänistä) ja paikallinen sopiminen (13 % äänistä). Alla näet tarkemman prosentuaalisen jakauman:

Yrittäjän sosiaaliturva

Yrittäjien sosiaaliturva puhututti monelta kantilta.  Vastaajia huoletti erityisesti yrittäjyyden turvattomuus, kun kunnollista sosiaaliturvaa ei äänestäjien mukaan ole. Yrittäjien sosiaaliturva riippuu täysin YEL:stä. Suurin osa kaikkein heikoimmassa asemassa olevista yrittäjistä säästää YEL:ssä, jolloin sosiaaliturvakin on heikompi. Varsinkin mikroyrityksissä ei yrittäjällä ole mahdollisuutta olla sairaana.

Yrittäjän uuden alun helpottaminen

Yrittämisen alku koetaan yleisesti byrokraattiseksi, vaikeasti ymmärrettäväksi sekä sosiaalisesti yksinäiseksi. Äänestäjät kokevat ensikertalaisen riskit suuriksi ja mahdollisen velkataakan pelottavaksi. Monen äänestäjän ehdottama ratkaisu on konkreettisen yrittäjyyden opettaminen jo koulussa ja yrittäjyyden alun mentorointi kolmannen osapuolen avustuksella.

Paikallinen sopiminen

Paikallinen sopiminen voi tarkoittaa kaikkea työpaikkatasolla tai yrityksissä tapahtuvaa sopimista. Usein kuitenkin tarkoitetaan ennen kaikkea työehtosopimuksessa annettua oikeutta sopia joistain työehtosopimuksessa mainituista asioista toisin. Liike Nytin äänestäjät pääsääntöisesti asettuvat paikallisen sopimisen kannalle. Äänestäjien mukaan monessa tapauksessa työehtosopimukset eivät palvele tarpeeksi kaikkien osapuolien etuja ja paikallinen sopiminen on oiva vaihtoehto sujuvampaan yhteistyöhön työntekijän ja työnantajan välillä.

Itse olen sitoutunut ajamaan näitä asioita sekä jo sinä aikana kun olen ehdolla, että sitten jos/kun pääsen eduskuntaan.

Jos mietit itsellesi yrittäjäehdokasta, suosittelen tutustumaan Liike Nytin ehdokkaisiin tästä. Julkaisimme 11.2.2019, että Liike Nytin listoilta ehdolle asettuu myös Lapin yrittäjien puheenjohtaja Heidi Alariesto. Juttu Lapin Kansassa.

Liity vaikuttajaksi ja osallistu tuleviin äänestyksiin! Päätetään yhdessä.