Miten ensimmäinen vaalikuukausi on mennyt?

Siitä on kuukausi kun ilmoitin, että lähden ehdolle.  Ja noin viisi viikkoa siitä kun päätin lähteä ehdolle. Mitä siis olen saanut aikaiseksi? Paljon on asioita mitkä eivät vielä ole julkisia, sillä ne ovat vaatineet valmisteluja, mutta tässä hieman listaa:

Minä ja Nora Stenvall (Ehdokas, Uusimaa) meidän vaalistartissa 7.2.2018.

Minä ja Nora Stenvall (Ehdokas, Uusimaa) meidän vaalistartissa 7.2.2018.

 • Olen opiskellut ja lukenut paljon. Olen mm. perehtynyt verotusasioihin, köyhyyteen ja Suomen kasvuun. Jos ennen luin 5 kirjaa kuukaudessa, olen pystynyt lukemaan nyt vain kaksi, koska aikaa on mennyt eri tilastoja tutkiessa, että lehtiä lukemassa.

 • Tammikuun alkupuolella mietin kuumeisesti oman vaalikampanjani kiteytystä. Se osoittautui todella vaikeaksi ja päädyinkin kyselemään Instagramissa ideoita tutuilta ja kavereilta. Lopulta Mikael Jungner keksi sloganin: “Oma-aloitteinen, rohkea ja luova”. Olen nyt käyttänyt sitä.

 • 'Olen ollut paneelissa keskustelemassa sosiaaliturvasta, jossa oli mukana mm. Pekka Haavisto.

 • Olen kirjoittanut videokäsikirjoitusta. Tämä ollut luonnollista ja kivaa työtä minulle. Olen päässyt käyttämään omaa luovuuttani.

 • Olen käynyt toreilla jakamassa esitteitä ja keskustelemassa ihmisten kanssa. Kyselin LinkedInissä toreille menemisestä ja osa tutuistani sanoi, että sinne on mentävä vaikka olinkin aluksi hieman skeptinen. Ja viime viikolla kun olin Hakaniemen torilla, sain yhden idean hoiva-alan kriisiin liittyen. Olen edistänyt tätä ideaa, mutta se ei ole vielä julkista. En ollut varautunut siihen, että jotkut papat ovat ilkeitä torilla. Tuntui oudolle kohdata sitä ensimmäistä kertaa. 

 • Olen pitänyt oman vaalistartin yhdessä Nora Stenvallin kanssa. Paikalle tuli lähemmäs 50 ihanaa tyyppiä. Se lämmitti.

 • Olen saanut tukitiimiini lähemmäs 30 henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet että haluavat auttaa minua. Olen tästä todella kiitollinen. Tapaamisia on pidetty.

 • Olen ollut onnellinen kaikista niistä viesteistä, joissa on sanottu: “vihdoinkin on joku ketä äänestää” tai “annan ääneni sinulle”. 

 • Olen löytänyt itselleni harjoittelijan.

 • Olen ideoinut kolme erilaista palvelua. Julkaisen niitä kohta.

 • Olen kerännyt kannattajakortteja. Kohta on 100 maalissa. 

 • Olen kirjoittanut sotesta ja Liike Nytin sivuille muutaman artikkelin. Olen myös tehnyt pari podcastia.

 • Olen tavannut yrittäjiä ja meuhkannut siitä, miten huonosti monet asiat ovat yrittäjillä Suomessa.

 • Oma vaalikuvani valmistui. Jasmin Mishimaa voi kiittää siitä. Se on mielestäni ihana. <3

 • Olen tehnyt omat nettisivuni ja jatkotyöstänyt niitä eteenpäin. Olen myös opetellut erilaisia softakikkoja.

 • Olen lukenut paljon Guardiania, Timesia, HBR:ää, Suomen Kuvalehteä, Hesaria jne.

 • Paljon on opittu vaalimarkkinoinnista, rahankeruusta ja kaikesta siitä, mitä liittyy vaalikampanjointiin. Olen esimerkiksi oppinut, että:

  • torilla on paras olla yleensä heti aamulla. 

  • yleensä ehdokkailla on vaalipäälikkö.

  • kun olet ehdolla, sinua haastetaan paljon ja suhtautuminen sinua kohtaan voi muuttua joidenkin ihmisten toimesta.

  • saat paljon kysymyksiä erilaisista asioista. Jotkut odottavat, että sinulla olisi vastaukset lähes kaikkeen.

  • sinun tulee pystyä pitämään fokus kasassa. Liika rönsyily ei kannata ja aiheuttaa vain turhan paniikin. 

 • Joidenkin muiden puolueiden kampanjointi kummastuttaa minua. Olen törmännyt paljon muiden ehdokkaiden haukkumiseen. Torilla jaettiin mm. esitteitä, missä listattiin “Sipilän synnit”. Tämän lisäksi kaikki tuntuvat nyt lupaavan asioita (kuten aina ennen vaaleja) ja puheista on vaikea saada konkretiaa irti. Ei ihme, että moni on sekaisin sen suhteen ketä/mitä äänestää.