Kansainvälisesti kiinnostava Suomi on yrittäjämyönteinen, tasa-arvoinen, innovaatiokeskeinen ja panostaa koulutukseen

IMG_0372_Facetune_25-01-2019-15-05-28.jpg

Tapasin Fuengirolan-matkallani ulkosuomalaisia ja kävin heidän kanssaan kiinnostavia keskusteluja: miltä Suomi näyttäytyy matkan päässä ja mitä he kotimaan politiikalta kaipaavat?

Ulkosuomalaisia – eli Suomen kansalaisia tai suomalaista syntyperää olevia, toisen tai kolmannen polven henkilöitä – löytyy maailmalta yli 1,6 miljoonaa, eniten Ruotsista, Yhdysvalloista ja Kanadasta. Ulkomaille lähdetään työn, opiskelun tai perheen perässä. Maailmalla asuu noin 300 000 Suomen kansalaista. Ulkomailla on siis suuren suomalaisen kaupungin verran eduskuntavaalien äänioikeutettuja.

Yhä useampi heistä on korkeasti koulutettu ja karannut maailmalle työmahdollisuuksien perässä. Jäinkin miettimään, miten ikäiseni korkeakoulutetut ulkosuomalaiset näkevät Suomen, politiikan ja työelämän näin vaalien kynnyksellä. Mikä on saanut heidät lähtemään ja mikä mahdollisesti saisi palaamaan?

Tiedustelin asiaa muutamalta opiskelukaveriltani, jotka ovat olleet jo pitempään ulkomailla. Keskusteluista nousi esiin seuraavia asioita:

  • Maastamuuttoon on houkutellut ensisijaisesti työelämän tarjoamat mahdollisuudet: suuremmat haasteet, kiinnostavammat tehtävät, parempi palkkataso ja pienempi verotus sekä isommat markkinat. Myös lämmin ilmasto houkuttelee ulkomaille.  

  • Suomessa parasta on koulutus, luonto, turvallinen elinympäristö, tasa-arvo, fiksu työnteon kulttuuri, kiinnostava startup-kenttä, entistä myönteisempi suhtautuminen yrittäjyyteen ja aito halu auttaa kansainvälistyviä yrityksiä.

  • Suomessa tympii asenneilmapiiri, tippuminen digitaalisuuden kärkikahinoista, liika byrokratia, turhat säännöt, korkea verotus, suvaitsemattomuus ja poliittinen vastakkainasettelu.

  • Suomeen palaamista puoltavat oma perhe, sosiaaliset verkostot, perhemyönteisyys

  • Suomi olisi kiinnostavampi, jos koulutukseen panostettaisiin enemmän, turhaa byrokratiaa karsittaisiin, liiketoimintaympäristö olisi dynaaminen ja eteenpäin menevä, yrittäjyyttä tuettaisiin entistä enemmän, osaisimme markkinoida itseämme ja osaamistamme paremmin ja politiikan toimijat keskittyisivät ratkaisuihin, eikä toisten päälle puhumiseen.    

Ulkosuomalaisten vastauksissa korostuvat juuri ne asiat, joita minä haluan ajaa: yrittäjyyden tukeminen, tulevaisuuden työhön ja innovaatioihin panostaminen, koulutus ja elinikäinen oppiminen sekä tasa-arvo. Näihin asioihin meidän pitää investoida, jotta Suomi-ovi pysyy auki ja kiinnostavana myös ulkosuomalaisille.

Räntäsadetta en voi luvata poistaa, mutta ilmastonmuutosta ehkäisemällä kunnon lumiset talvet ovat todennäköisempiä.  

Suomi Seuran puheenjohtaja Jarmo Virmavirta totesi viime vuonna Hesarin mielipidekirjoituksessa, että ulkosuomalaiset haluavat olla mukana rakentamassa Suomen menestystarinaa, sillä suomalaisuus ei pääty maan rajojen ylittämiseen.

Minä haluan toivottaa kaikki ulkosuomalaiset osallistumaan vaikuttamistyöhön Liike Nytin nettiparlamentin kautta – siellä myös teidän äänenne kuuluu läpi vaalikauden! Liike Nyt tarjoaa minusta aivan uudenlaisen tavan olla vuoropuhelussa kansanedustajien kanssa - läpi vaalikaudet.

Helene Auramoulkosuomi