Uusi tapa vaikuttaa on jo täällä!

Äänestäjä käy yleensä läpi kolme vaihetta ennen toimintaa:

  1. Äänestänkö vai en ylipäätään?

  2. Mille puolueelle annan ääneni?

  3. Ketä henkilöä äänestän?

Liike Nytin perustajajäsenet Karoliina Kähönen ja Helene Auramo

Liike Nytin perustajajäsenet Karoliina Kähönen ja Helene Auramo

Harmillisen moni suomalainen ei äänestä. 70,1 prosenttia äänesti viime eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten. Ruotsissa sama prosentti oli 84,4 %. Jos äänestysaktiivisuus olisi samalla tasolla kuin Ruotsissa, se tarkoittasi että yli puoli miljoonaa suomalaista jätti äänestämättä.

Politiikkaan osallistuminen tuntuu hankalalta tai turhalta, sillä siihen ei ole ollut tarjolla kunnon kanavaa. Vaalit ovat kerran neljässä vuodessa. Mikäli oman ehdokkaan toiminta eduskunnassa ei vakuuta, voi moni kokea oman äänestämisen hyödyttömänä. Lisäksi oikean ehdokkaan löytyminen voi tuntua vaikealle. Ja voiko ehdokkaisiin enää edes luottaa kun mediassakin voi seurata sitä, kuinka mielipiteet muuttuvat riippuen päivästä ja alueesta.

Tämä maailma voi kuitenkin olla menneisyyttä. Siksi ei ole mitään syytä vaipua vaalimasennukseen. Äänestäjä voi nimittäin voi jo osallistua uudella tavalla: vaikuttaa ja antaa äänensä häntä kiinnostaviin teemoihin – milloin haluaa – tiedon tai tunteen perusteella.

Kun poliitikot väittelevät koulutusleikkauksista, ovat kansalaiset tähän saakka raivonneet somessa tai menneet mielenosoitukseen, jos ovat jaksaneet. Uusi, moderni tapa on osallistua suoraan äänestykseen eri vaihtoehdoista ja antaa omalle ehdokkaalle valta toimia tämän mukaan, ihan omalta kotisohvalta.

Tällaisen vaikutusmahdollisuuden me Liike Nytissä haluamme antaa.

Jo nyt nettiparlamentissamme on 15 000  jäsentä. Olemme kysyneet ihmisiltä kantaa muun muassa seuraaviin asioihin: yrittäjyys, huolenpito, yksilön arvostaminen, markkintalous, eurooppamyönteisyys ja ilmastonmuutos.  Näitä asioita sitoudumme edistämään eduskunnassa äänestettyjen toimenpiteiden mukaan.

Liike Nyt ei kuitenkaan edellytä edustajiltaan vanhan puoluekurin tyyppistä äänestyskuria, mitä olemme nähneet vanhojen puolueiden edistävän. Puoluekuria rikkoneet kansanedustajat ovat saaneet valtavan kritiikkiryöpyn – tai siltä välttyäkseen ovat äänestäneet tyhjää tai pysyneet poissa äänestyksestä.

Liike Nyt haluaa kuunnella ja keskustella, antaa kansalaisille vaikutusvaltaa käyttää ääntään myös vaalien välillä.

  • Helene Auramo & Karoliina Kähönen

Kirjoitus julkaistu alunperin Uusi Suomessa.