Näissä vaaleissa sisäilma-asiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle

Sisäilma-asioita on puhuttu liian vähän näissä vaaleissa. Kyse on kuitenkin merkittävästä asiasta, joka koskettaa sekä ihmisten terveyttä, että taloutta. Vaalitoreilla useampi on tullut puhumaan aiheeesta ja kertonut oman tarinansa. Tarinat olivat koskettavia.

Huono sisäilma on yksi merkittävimmistä terveysongelmien aiheuttajista Suomessa. Yli 750 000 suomalaista kärsii sisäilmasairauksista, joista 250 000 ovat työpaikkarajoitteisia ja 20 000 jopa työkyvyttömiä. Sisäilmamme haasteet ovat tässä ja nyt – on aika toimia!

Olen itse kokenut homeen ja nähnyt kuinka huonoon jamaan se saattoi lapseni. Tottakai myös rahalliset vahingot ovat merkittäviä. Olemme perheeni kanssa asuneet nyt vuoden evakossa omasta kotoamme. Tarinoita pompsahti lähipiirissäni esiin useita, ja vasta sitten ymmärsin, että kyse ei tosiaan ole yksittäistapauksista vaan erittäin laajasta, koko yhteiskuntaamme koskevasta ongelmasta – homeisista kodeista, työpaikoista ja kouluista, joissa minä, sinä ja lapsemme joutuvat oleilemaan ja pahimmillaan sairastumaan.

Tarvitaan instanssi, mistä kaikki homeesta kärsivät saavat apua - oikeasti. Huomasin oman homekotiprosessini aikana, että neutraalia apua on hyvin vähän saatavilla. Jokaisella asiantuntijalla on omat neuvonsa, ja mielipidetulvasta on vaikea erottaa, mikä on oikeasti olennaista ja tärkeää. Sisäilma-asiamiehen vakanssin perustaminen olisi näin mittavan ongelman edessä perusteltua.

Teemme vääriä päätöksiä ja päätöksenteko ei ole läpinäkyvää. Vain muutama viikko sitten annetussa yleisohjeessa ohjeistetaan kuntia sulkemaan koulujen ja muiden julkisten tilojen ilmanvaihto ilta- ja yöajaksi sekä viikonlopuiksi energiansäästön tehostamiseksi. Samaan aikaan on tiedossa, että julkiset tilamme ovat heikossa kunnossa sisäilman osalta, kaikkia kosteusvaurioita ei ole paikannettu ja osittain työskennellään sellaisissa tiloissa, joissa tiedetään olevan sisäilmaongelmia. Energiansäästö on tärkeää, mutta terveyshaittojen minimointi on mielestäni vielä tärkeämpää.

Jos minut valitaan haluan luoda sivuston, joka kutsuu kaikki sisäilma-asiantuntijat (ja kokemusasiantuntijat) ratkomaan tätä haastetta - yhdessä ja läpinäkyvästi. Vaalien aikana olen rakentanut tätä sivustoa ja minulla on siihen mm. teknologia jo varattuna, jonka avulla voidaan luoda homeelle oma botti, joka vastaa homeaiheisiin kysymyksiin. Tämä olisi ollut minulle tarpeellinen kun perheemme kohtasi homeen.

Ongelma koskettaa niin montaa suomalaista, että asian on pakko muuttua ja ymmärryksen kasvaa päätöksentekijöiden piirissä. Olen itse sitoutunut näitä asioita ajamaan kuuluvasti eduskunnassa, mikäli tulen valituksi.

Olen myös allekirjoittanut sisäilmalupauksen.

Helene Auramo